10 порад як вибрати турку для кави для справжніх кавоманів
Смакові якості кави визначаються не тільки якістю зерен, але також посудом, що використовується для приготування напою. Навіть саму високоякісну каву можна зіпсувати, якщо неправильно приготувати напій. У цій темі поговоримо про те, яка турка краще для заварювання кави та за якими критеріями вибрати посуд.
Вибираючи джезву, потрібно керуватися кількома критеріями. Це дозволить вибрати найбільш оптимальний вид посуду для приготування напою, що бадьорить. Яка має бути турка для варіння кави – читайте у статті.
Трішки історії
Посуд для приготування кави винайшли у Туреччині. Для виготовлення перших варіантів використовувалася мідь, джезви виконувались у компактних розмірах, що було особливо актуально для турецьких кочівників, що постійно подорожують.
У сучасному асортименті турецькі товари в Україні представлені мідними варіантами, вкритими оловом чи сріблом. Завдяки додатковому покриттю в напій не потрапляють шкідливі речовини при дії високої температури. Ідеальна форма посуду – конічна, що сприяє утворенню густої піни та швидкому осіданню гущі.
Як вибрати турку для кави?
- У якій турці краще варити каву? Насамперед важливо поцікавитися видом матеріалу. Для створення цього посуду використовується алюміній, мідь, а також матеріали нержавіючої сталі та кераміки. Досить рідко представлені кришталеві турки, також срібні моделі.
- Вибираючи посуд на кожен день, перевагу краще віддати мідному або керамічному варіанту. Не варто розглядати алюмінієвий посуд. Ідеальним презентом стане сталевий або срібний посуд.
- Для надійних турок високої якості характерна наявність товстого днища, що сприяє забезпеченню рівномірного нагрівання. За розміром шийка та дно повинні бути виконані відповідно один до двох. Вища різниця сприяє отриманню насиченої кави.
- Рекомендовано віддавати перевагу не металевим ручкам через те, що метал має особливість швидко нагріватися. Деякі моделі ручок доповнені додатковою ізоляцією.
- Турка з аплікацією із зовнішнього боку потребує важкого догляду, а аплікації після короткого часу стираються.
- Перевагу можна віддати як турці масового виготовлення, так і ексклюзивному посуду, розробленому майстром. Доповненням до таких виробів виступають різноманітні візерунки та оригінальні дизайни.
- Різноманітні види кавових турок масового виробництва представлені у компаній: Vitesse та Regent, TimA та Bekker, Станиця. Для продукції від цих виробників характерні переваги у вигляді високої якості, надійності та різноманітного вибору.
- Варто зауважити, що не кожен вид турки підійде для індукційних плит. Дно у відповідних варіантів має намагнічуватися, тому перевагу можна надавати варіантам з нержавіючої сталі.
- За формою виробу краще вибирати з вузькою шийкою. Сталевий посуд має на увазі наявність широкого шийки і звужену форму.
- У турці з товстим дном вийде приготувати ароматний напій, який рівномірно прогріватиметься в процесі приготування.