Робуста чи арабіка? Чим відрізняється сорт кави робуста від арабіки і яка кава краща?

До найпопулярніших кавових сортів можна віднести робусту та арабіку. Ці продукти займають головну нішу на світовому ринку. Між arabica і robusta багато відмінних рис, які визначаються різними критеріями: територією вирощування, хімічними компонентами тощо. Кожен критерій сприяє формуванню кінцевих властивостей продукту, роблячи кожен вид індивідуальним за смаковими, ароматичними характеристиками і навіть кольором плодів.
У цій темі поговоримо про різницю між робустою і арабікою, а також визначимо, який продукт заслуговує на більшу увагу. Ця інформація допоможе дізнатися, де більше кофеїну – в арабіці або робусті, що допоможе вибрати найбільш оптимальний продукт відповідно до вашого смаку.
Робуста та арабіка: порівняння
Зерна арабіки займають на світовому ринку близько 70% – її вирощують у різних тропічних країнах, проте батьківщиною цієї сировини є Ефіопія.
Для самих рослин характерна достатня примха, кавові дерева повинні вирощуватися відповідно до певних умов:
- для повноцінного зростання на рослини не повинен впливати мороз, а також активне сонячне проміння;
- порівняно високі території, наприклад, 1500 метрів над морем;
- перелік профілактичних процедур сприяє захисту дерев від таких негативних факторів, як комахи або захворювання;
- удобрення ґрунту.
Кожен вищезгаданий фактор визначає смак готового продукту. Як відрізнити арабіку від робусти? Основною відмінністю є смак напою. Вибираючи кавові зерна, не кожен покупець знає, що дає кислинку – арабіка чи робуста. Для арабіки характерні м'якіші і ніжніші смакові якості і ледь помітна кислинка. Хімічний склад даного сорту передбачає наявність ароматичних олій – близько 18%, і незначну частину кофеїну – 1.5%. Також у кавових зернах присутні компоненти у вигляді білка, жиру та цукру, приблизно в однаковому співвідношенні. Плоди відрізняються більшими розмірами та овальною формою.
Робуста є невибагливішою рослиною, зерна круглої форми. Дерева ростуть на рівнинних місцевостях, а також передгірських територіях. Робуста може рости практично в будь-яких умовах, чого не можна сказати про арабіку. Ціна на цей сорт нижча, порівняно з арабікою, приблизно на 20%. На світовому ринку такі турецькі продукти, як кава робуста займають лише 20% від загальної маси товарів.
Відмінною особливістю першого та другого сорту є і хімічний склад. У складі міститься набагато менша кількість ароматичних олій – близько 8%, проте цей сорт відрізняється великим вмістом кофеїну. Тому натуральна кава, купити яку можна у нас, приготована з робусти, характеризується міцнішим смаком і гіркуватістю, яку люблять далеко не всі.
Зерна робусти часто змішують з іншими кавовими різновидами, а також при використанні даного продукту готують кавові напої розчинні. Яка кава краща арабіка чи робуста – вирішувати вам.
Для того, щоб приготувати смачний та ароматний напій, знадобиться турка для варіння кави, купити яку можна на сторінці нашого інтернет-магазину.