Кошик
658 відгуків
+38 (068)255-81-81Зателефонувати
+380 (68) 255-81-81
Олександрівська 40, Запоріжжя, Україна
Турецька кава-Чай-Кавоварки-Турки-Чайники-Самовари
Кошик

5 лайфхаків, як покращити смакові рецептори за допомогою кави

5 лайфхаків, як покращити смакові рецептори за допомогою кави

Смаки та аромати дозволяють нам повніше сприймати реальність та отримувати задоволення від їжі. Смакові рецептори на язиці можуть працювати по-різному, але завжди можна навчити більш тонкому сприйняттю.

Якщо запитати себе, чим пахне натуральна кава чи, скажімо, яблуко? Начебто зрозуміло, що кава пахне кавовими зернами, а в яблука – яблучний аромат. Як пов'язані смак та запах? Смаків у нас тільки п'ять, а ароматів безліч. Ми з досвіду знаємо: їжа, що втратила аромат, стає і на смак не такою спокусливою (взяти хоча б свіжу і лежачу випічку). А ще різні продукти мають різну текстуру.

Розвиваючи увагу до всіх цих тонкощів, можна отримувати набагато більше задоволення від їжі та напоїв, які начебто стали для нас звичними. Пропонуємо вам прості лайфхаки, щоб розвинути смакові відчуття та удосконалити дегустаційні здібності. Отже, 5 смакових відчуттів.

как улучшить вкусовые рецепторыкак улучшить вкусовые рецепторы

1. Усвідомлена увага

З віком відбувається зміна смакових відчуттів - вони притуплюються, але тут зовсім не в особливостях організму, а в способі приймати їжу. Як правило, ми харчуємося на ходу, розмовляючи телефоном, щось читаючи або переглядаючи в інтернеті, а то й працюючи. При цьому увага спрямована на будь-що, тільки не на смак їжі.

Як зберегти смакові відчуття та як покращити смакові рецептори при сучасному способі життя? Вихід лише один – приділяти смаку їжі усвідомлену увагу. Важливо, щоб відчуття не тільки сприйняли, а й добре відклалися в пам'яті. Під час сніданку, обіду або перекушування звертайте увагу на смак, текстуру та аромат, описуйте їх подумки, аналізуйте, намагайтеся запам'ятати.

2. Правильне формулювання питання

Пробуючи якийсь новий або «забутий старий» продукт, хочеться відразу відчути уподобання, заявлені на упаковці. Відповідно ми запитуємо себе «Що я відчуваю в даний момент?». Проте спроба знайти відповідь часто приводить нас у ступор.

Щоб розібратися з відчуттями без тортур для мозку, потрібне правильне формулювання. Наш розум любить асоціації, тому краще сформулювати так: "Що цей продукт нагадує мені з їжі чи напоїв, які я пробував?" Ви не довго ритиметеся в пам'яті – відповідь прийде швидко і легко, а потім і ця інформація добре відкладеться.

3. Регулярні тренування

Розвивати смакові відчуття – все одно, що тренуватись у спортзалі. Спочатку тренування дається з великими зусиллями, і ви ледве дотягуєте до половини заняття. Але вже через кілька тижнів регулярних вправ все легшає, і результати радують.

Як і ваш організм, рецептори смаку не включаються з півоберту, їх потрібно усвідомлено та регулярно тренувати, розуміючи, навіщо це потрібно і чому це важливо.

4. Дегустація у компанії

Дуже ефективно практикувати дегустацію в компанії таких самих, як і ви, любителів кави. Це не тільки корисно, але приємно та весело. Можна піти разом у кафешку і спробувати місцеву фільтр-каву, а потім описати один одному її аромат, смакові характеристики кави та текстуру. Порівняйте ваші враження, попросіть бариста висловити свою думку, почитайте опис смакових нот на упаковці кави.

5. Будьте здорові та щасливі

Це не гасло, а найсприятливіші умови для тонкого сприйняття смакових відчуттів. Іноді ми не розуміємо, чому змінюється смак їжі, оскільки не пов'язуємо цей факт із нездужанням, інфекцією, стресом, поганим настроєм, недосипанням, втомою. У подібних обставинах будь-яка інформація сприймається погано, а часто неправильно, спотворено.

Найчастіше прислухайтеся до самопочуття, емоцій, ідей. Якщо щось вам не подобається, подумайте, що можна в них змінити, щоб хоч трохи покращити свій стан. І так по кроку просуйтеся далі – до сприятливих умов для сприйняття.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner