Хто такі барісти? Плюси та мінуси роботи спеціаліста з приготування кави

Хто такий баріста і що він займається? Звичайно ж, бариста готує каву - різними способами за безліччю оригінальних рецептів. Щоб досягти успіху в цій професії, потрібно не тільки знати технології приготування кави, але й мати інші важливі навички. Далі про те, які плюси та мінуси роботи баріста.
Переваги роботи баріста
Це вузька спеціальність із обмеженими обов'язками. Бариста не відповідає за страви, алкогольні напої та інші складові закладу громадського харчування, але готувати каву він має ідеально. Що потрібно знати баріста про каву? Чим більше, тим краще, адже від знань та навичок залежить успіх професії.
- Бариста має справу тільки з обладнанням для кави - кавомашиною, кавоваркою, туркою та іншими. Однак чим би він не користувався, приготована кава повинна бути смачною і ароматною, що надає бадьорості і підвищує настрій.
- Як стати гарним барістою? По-перше, вміти готувати чудову каву, по-друге, доброзичливо ставитися до людей і бути оптимістично налаштованим. Ідеально, якщо у вас є акторські здібності та задатки психолога, адже люди приходять не лише за кавою, але також за розвагою, спілкуванням та розумінням.
- Хто такі барісти? Гарний баріста – всебічно розвинена людина, з якою є про що поговорити. А ще він знає масу всього цікавого, що пов'язане з кавою. Наприклад, як погадати на кавовій гущі, та так, щоб не засмутити, а надихнути клієнта.
- Досвідчений баріста добре розуміється на кавовому етикеті знає, в якому посуді подавати ту чи іншу каву, з чим її пити і як оформляти. Втім, для оформлення варто задіяти і власну фантазію, щоб запропонувати відвідувачу справді унікальний напій.
-
Баріста, який готує смачну ароматну каву, та ще й вміє спілкуватися з клієнтами, завжди буде затребуваний, а його чайові зростатимуть. Опанувавши всі навички, він може відкрити власний успішний бізнес, приймаючи на роботу нових баріста або навчаючи новачків цієї професії.
Мінуси професії баріста
Чи складно працювати баристою? Відповідь залежить від ступеня вашої закоханості у цю професію. Звичайно, без труднощів не обійдеться, але подолати їх допоможе бажання, терпіння та натхнення.
Що стосується мінусів цієї професії, можна відзначити такі:
- Баріста без досвіду одержують невелику зарплату, хоча з часом дохід підвищується.
- Ніхто не застрахований від помилок, а думки клієнтів щодо якості кави можуть бути різними. Якщо бариста порушує технологію або готує не той напій, йому доводиться робити додаткову каву вже власним коштом. Клієнти по-різному реагують на помилки баріста: одні можуть поставитися цілком лояльно, інші влаштують скандал. У будь-якому випадку потрібно зберігати ввічливість та спокій.
- Не всі люди однаково добре володіють собою, вміють стримуватись і пропускати негатив крізь вуха. Проте для баріста дуже бажано це вміти, адже будь-яка різкість з його боку може назавжди відвадити клієнта. Крім того, потрібно чуйно реагувати на ситуацію - розуміти, коли можна розрядити атмосферу жартом, а в яких випадках краще промовчати.
-
Якщо сама робота вас не надихає, буде складно запам'ятати рецепти, нюанси та технології, адже їх безліч. Знати основні напої - це ази, але щоб стати успішним баристом, важливо навчитися готувати різні варіації.
Висновок
Чи потрібно вчитися на баріста? Щоб стати професійним баристом, потрібно мати бажання розвиватися, осягати теорію та практику приготування кави. Потрібно вміти працювати з різними сортами кави, на будь-якому обладнанні, за різними рецептами. А ще доброзичливо спілкуватися з клієнтами та виявляти свою творчу фантазію. Тепер ви знаєте, що це за професія баріста.