Який існує помел кави і який вибрати для вашого улюбленого способу приготування кавового напою!
Смак кави залежить від правильності його помелу. Якщо ступінь помелу кави або процес подрібнення неправильні, напій не порадує багатством смаку та аромату. Навіть найперевіреніший рецепт не допоможе виправити ситуацію. Тому варто заздалегідь продумати, який варіант помелу для того чи іншого способу заварювання вибрати.
Як правильно вибрати і який помел кави краще?
Будь-яке навіть професійне обладнання потрібно налаштовувати, вибираючи вид помелу для турки. Любителям смачного та ароматного напою слід заздалегідь визначитися з рівнем помелу:
- Грубий. Подрібнювати зерна для такої фракції потрібно не більше 10 секунд. Можна заварювати у поршневих кавоварках. Інфузія 6-7 хвилин.
- Середня. Молоти зерна потрібно буде 13-14 секунд. Таку каву можна заварити в будь-якій кавоварці або кавомашині. Інфузія максимум 5 хвилин.
- Дрібний. Подрібнювати кавові зерна необхідно 18-20 секунд, підходить для кавоварок із фільтром. Інфузія максимум 3 хвилини.
- Еспрессо. Щоб перемолоти зерна до такої фракції, знадобиться щонайменше 30 секунд. Відмінний варіант помелу для заварювання в турці.
Наведені вище варіанти описують, на що впливає помел кави. Чим грубіший помел, тим більші частинки кавового зерна, і, як наслідок, вода проходить через них швидше. Відповідно, чим дрібніше - тим потік води повільніший.
Види помелу кави для різних рецептів
Щоб улюблений напій вийшов смачним, слід заздалегідь визначитися, який помел кави для заварювання у чашці краще особисто для вас:
- По-варшавськи. Найпростіший спосіб швидко заварити каву. Для цього знадобиться чашка, окріп та кава дрібного помелу. Для заварювання кави насипають у чашку, заливають гарячою водою, накривають і залишають настоюватися 1-2 хвилини. Після цього можна насолоджуватися улюбленим смаком.
- У турці. Для заварювання кави в джезві потрібно помолоти зерна максимально дрібно. Не всі домашні кавомолки можуть подрібнити зерно до такої фракції. Тому краще замовити помел кави для кавоварки в магазині, де є професійне обладнання, при цьому обов'язково вказати, що напій заварюватиметься в турці.
- Еспрессо. Щоб напій вийшов смачним, важливо вгадати зі ступенем помелу. Якщо сильно подрібнити зерна, то кава гірчить, помел тут відіграє важливу роль.
- У гейзерній кавоварці. Підійде кава середнього чи дрібного помелу. Такий напій вийде не дуже міцним, але ризик забити фільтри буде нижчим.
- У кемексі чи пуровері. Необхідна кава середнього помелу. У данному разі слід враховувати особливості використовуваного фільтра. Чим більше отвори у фільтрі, тим більшим має бути фракція зерен.
- У краплинній кавоварці або для бразильського методу. Підійде великого помелу.
- У френч-пресі. Необхідна кава грубого помелу. Такий спосіб заварювання дозволить приготувати напій із легкою кислинкою у смаку. Якщо фільтр пристрою є нейлоновим або американським, можна взяти каву середнього помелу.
На що впливає помел кави
Як тільки мелену каву заливають гарячою водою, починається процес екстракції. Так натуральні компоненти, що містяться у зернах, розчиняються, насичуючи воду незвичайним смаком та ароматом.
Процес екстракції відбувається поетапно:
- виділяються компоненти, що дають легку кислинку.
- виділяються речовини, що дарують напою шоколадний, фруктовий чи ягідний смак.
- підвищується концентрація кофеїну та таніну, а також продукти розпаду кавової кислоти.
Міцність, смак та аромат напою безпосередньо залежать від способу заварювання, якості кавового зерна та фракції його помелу. Тому справжні поціновувачі божественного напою знають, як важливо приділяти увагу дрібниці.