Як заварювати каву у френч прес? Детальна інструкція
Що таке френч прес для кави і як ним правильно користуватися? Відповіді на ці питання відомі багатьом, але не всім. Перший френч-прес з'явився в середині дев'ятнадцятого століття, а вже на початку двадцятого ці прилади надійшли до масового продажу. Патент на виготовлення френч-пресу отримав італійський дизайнер, який налагодив виробництво французької фабриці (звідси і назва «френч-прес»).
Сьогодні френч прес для чаю та кави є в кожному будинку – з його допомогою можна не тільки заварювати чай, але й готувати смачну ароматну каву.
Як заварювати каву у френч прес
Сам процес приготування кави у френч-пресі дуже простий, але щоб напій вийшов по-справжньому смачним, потрібно враховувати такі моменти:
- Важлива умова хорошої кави – якісні свіжообсмажені зерна. Чим свіже зерно, тим смачнішим, насиченішим і ароматнішим вийде напій. Якщо з моменту обсмажування проходить понад чотири тижні, смакові якості кави знижуються. Навіть найдосвідченіший бариста не зможе приготувати чарівний напій з старого зерна.
- Помел кави для френч преса також має велике значення. Для хорошої екстракції необхідний рівномірний помел, який забезпечує кавомолка з жорнами, а не з пропелерами.
- Готуючи каву, не варто нехтувати якістю води. Сторонні домішки даватимуть неприємний присмак, що може повністю зіпсувати смак готового напою.
- Важливо дотримуватись правильних пропорцій та встановленого часу при заварюванні кави. Можна припускати відхилення, але невеликі.
Пропорції кави для френч преса
Існує багато кавових сортів, що підходять для приготування напою у френч-пресі. Як правило, час заварювання – близько десяти хвилин. Оптимальні пропорції води та кави - одна частина мелених зерен до п'ятнадцяти частин води. Наприклад, для стандартного приладу ємністю півлітра вам знадобиться 33 грами кави. Вперше, заварюючи напій, варто дотримуватися цих пропорцій, а надалі ви зможете експериментувати, підбираючи найкращий варіант за міцністю, насиченістю, смаком та ароматом.
Кава у френч прес - рецепт приготування
- Візьміть каву свіжого помелу або скористайтеся кавомолкою з жорнами, щоб подрібнити цілісні зерна. На літр води можна брати від 66 до 70 г кави.
- Літр води у чайнику закип'ятіть до 94-95 градусів. Бажано обполоснути ємність френч-пресу окропом, щоб процес заварювання відбувався рівномірно.
- Відміряйте потрібну кількість кави за допомогою столових терезів і засипте в прогрітий френч-прес. Залийте трохи закипілої води (близько ста мілілітрів) і розмішайте ложкою. Долийте воду, що залишилася, зберігаючи пропорції. Тепер суміш має настоятися протягом чотирьох-п'яти хвилин. Ви побачите, як частинки кави піднімаються на поверхню та формують «корочку».
- Після закінчення зазначеного часу перемішайте ложкою «корочку», щоб утворилася, щоб частинки опустилися на дно. Дайте напою настоятися п'ять хвилин, щоб найменші частинки осіли, а рідина трохи остигнула.
- Тепер настав час скористатися поршнем френч-преса: опустіть його вниз до упору. При цьому дрібні частинки можуть підніматися з дна: щоб уникнути цього, деякі барісти не опускають поршень вниз, а просто встановлюють його.
- Отже, ароматна бадьоряча кава готова, залишилося налити її в чашки і при бажанні додати цукор, вершки, молоко і т.п. Розливати напій потрібно повільно, щоб із дна приладу не піднімалися частки кави.
Це класична інструкція з приготування кави з френча преса, на основі якої ви можете експериментувати: пробувати різні сорти, трохи міняти пропорції та час заварювання.