Топові країни, де вирощують каву. Яким віддати перевагу?
Натуральна кава - один із найбільш затребуваних товарів на сучасному ринку. Понад два мільярди людей п'ють його як ранковий напій або роблять кава-брейки протягом дня.
У світі налічується близько вісімдесяти країн, де виготовляють каву, проте не всі вони займаються експортом зерна. Деякі держави вирощують кавові дерева у невеликій кількості, одержуючи продукцію лише для внутрішніх потреб. Країни експортери кави постачають зерна по всьому світу, дозволяючи в будь-якому куточку планети насолоджуватися смачним, підбадьорливим, ароматним напоєм.
Де росте кава?
Кавові дерева ростуть майже у всіх тропічних країнах. Винятком є місцевості із надмірно сухим кліматом, різкими температурними перепадами, нестачею води. Кавові дерева примхливі і добре ростуть лише на висоті 2500 м над рівнем моря в теплих вологих умовах.
Країни, де росте кава
Що може бути краще, ніж почати свій день із чашечки ароматної кави або насолодитися ним у затишному кафе з мальовничим краєвидом? Щоб скуштувати найкращі сорти кави, можна вирушити до тропічної країни або пошукати їх у каталозі інтернет-магазину.
Країни виробники кави:
- Бразилія. Багато років займає лідерську позицію в експорті та виробництві кави у світі. Бразильські сорти - міцні та насичені, з вираженою гіркуватістю та яскравим післясмаком. Серед популярних сортів – Сантос та Бахія з горіховими нотками.
- Ефіопія. Африканська країна кави з тисячолітньою історією вирощування кавових бобів. Зерна просушують на свіжому повітрі та обсмажують за особливою технологією. В результаті напій набуває ягідних та пряних тонів. До найпопулярніших сортів відносять Харар та Йоргачеф.
- Кенія. Ще одна африканська держава, яка є великим експортером натуральної кави. Кенійські напої відрізняються збалансованим смаком із вишуканими нотками чорної смородини та інших ягід. Відомі сорти - Кенія АА та Френч Місій з присмаком шоколаду.
- Куба. Кавові зерна в цій країні проходять суворий контроль якості, ретельно сортуються за розміром, кольором та іншими характеристиками. Серед найбільш затребуваних сортів – Марагоджип, Ольгін, Гуантанамо. Багато гурманів у захваті від гіркого сорту Altura.
- Перу. У цій країні виробляють екологічно чисту каву, якість якої контролюється державою. Найкращим місцем для вирощування арабіки вважається долина в провінції Чанчамайо. Готовий продукт має чудовий смак без гіркоти з помірною міцністю.
- Ємен. Кавові зерна вирощують, збирають та обробляють за віковими традиціями та особливими технологіями. Популярні сорти - Маттарі та Санані. Їх рекомендують пити без вершків та підсолоджувачів, щоб відчути всі тонкощі багатогранного смаку.
- Індонезія. Тут виробляють незвичайну каву під назвою Копі-Лувак. Особливість його обробки в тому, що зерна згодовуються тваринам із загону котячих – циветам. Цікаво, що боби залишають організм звірів у такому вигляді, як і з'їдалися. Потім їх збирають, ретельно миють та просушують. Готовий напій після такої обробки отримує насичений смак та аромат.
- Туреччина. Ця країна не вирощує кавові дерева, але має фірмовий спосіб обробки зерен та приготування напоїв. Якісна арабіка закуповується в інших країнах, а потім обсмажується особливим способом, перемелюється та готується в турці на відкритому вогні або розжареному піску.
Що стосується най-найсмачнішої кави, то визначити її можете тільки ви, покладаючись на власний смак і уподобання. На професійних дегустаціях найвищі оцінки одержують зразки кави країн Африки - Ефіопії та Кенії, а також напої з Панами.