Цікаві факти про чай, про які ви не знали
За статистикою, кожен другий англієць випиває приблизно 1800 чашок чаю на рік. А щороку людство випиває близько 700 млрд. склянок чаю. Справжній турецький чай має благородний терпкуватий смак, чудово втамовує спрагу та зігріває. А ще позитивно впливає на здоров'я. Як саме ми розповімо в цій статті.
Що таке чай
Чай - це напій, який отримується з чайного листа і готується за класичною рецептурою. Сьогодні у світі існує 6 популярних різновидів чаю – чорний, зелений, білий, жовтий, улун та ферментований. Кожен із них має свій смак та неповторний аромат.
Цікаві факти про чай
-
У чому заварюють турецький чай? Багато хто шукає рецепти, як заварювати турецький чай у термосі, але традиційно на Сході використовується інший посуд. Для розкриття справжнього смаку та аромату потрібен подвійний чайник для турецького чаю. На відміну від запарювання у чашці або термосі, подвійний чайник поступово розкриває найтонші нотки смаку та аромату.
-
Чому не можна розбавляти чай сирою водою? На Сході вважається поганим тоном взагалі розбавляти чай. Але за бажанням туристи розбавляють напій кип'яченою водою, при цьому він втрачає насичений смак та терпкість. Категорично не рекомендується додавати в чай заварений сиру воду, адже вона не пройшла теплову обробку і може спровокувати отруєння.
-
Як чай впливає суглоби? Природні компоненти зеленого чаю позитивно впливають на здоров'я суглобів рук, стоп та зап'ясть, а також допомагають при ревматоїдному артриті. Катехіни, що входять до складу напою, знімають запалення. Звичайно, зелений чай не вилікує суглоби, але у тандемі з грамотним лікуванням покращить ваш стан.
-
Чому турецький чай дрібний? Вважається, що так чайний лист віддає максимум смаку, мікроелементів та корисних якостей готовому напою.
-
Який чай зміцнює імунітет? Сам по собі напій багатий на вітаміни і мінерали, які сприяють підняттю імунітету. У напій додатково можна додати джерела вітаміну С - шипшину, лимон, ягоди, протерту журавлину або обліпиху.
Вважається, що чай з медом - найкращі ліки при застуді та вірусному захворюванні. Але мало хто знає, як правильно пити чай із медом. Мед – це єдиний продукт, який засвоюється організмом на 100%. Він багатий на ферменти, вітаміни, антиоксиданти і мінерали. Але під впливом високої температури в ньому руйнуються вітаміни та корисні компоненти, і виділяється канцероген – оксиметилфурфурол. Тому рекомендується додавати мед у теплий напій. Так ви отримаєте максимум користі і одужання настане швидше.
Що ми могли не знати про чорний чай?
-
Чорний чай – найвідоміший напій світу.
-
Чай з бергамотом – це не розробка, а випадковість. Чай перевозився морем і одна бочка з бергамотовим маслом протікала на мішок. Так з'явився новий вид із дивовижним ароматом.
-
Байховий у перекладі з китайської означає "біла вія". Це порівняння неймовірно підходить молодим, ледь відкритим чайним листям.
-
Чай містить більше кофеїну, ніж кава.
-
У 18 столітті чайні листи були на вагу золота, тому зберігалися в замкненій скрині.
-
У 1900 році було винайдено перші чайні пакетики.
Корисна інформація про зелений чай
-
У зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну С, ніж у чорному.
-
Напій багатий антиоксидантами, мінералами та поліфенолами, служить профілактикою серцево-судинних захворювань.
-
Зелений чай допомагає схуднути завдяки антиоксидантам та кофеїну.
-
Допомагає зменшити тиск.
-
Теобромін та теофілін зміцнюють нервову систему і допомагають знизити рівень стресу.
-
Завдяки дубильним речовинам з організму виводяться вільні радикали, що провокують зростання поганих клітин.
Сподіваємося, ви дізналися багато нової та корисної інформації про напій завдяки нашій статті.