Як правильно заварювати чай у подвійному електричному чайнику?
З давніх часів Туреччина вважається місцем, яке привертає увагу унікальними традиціями приготування та смакування чаю. Великі чайні плантації почали обробляти з 40-х років ХХ століття. Нині чай від турецьких виробників відомий у всьому світі, а саме чаювання заворожує неординарністю. Для заварювання напою місцеве населення використовує спеціальний чайник, який складається з двох ярусів – чайданлик. Як заварювати турецький чай у подвійному електрочайнику – далі в статті.
Як правильно зберігати і заварювати турецький чай?
У Туреччині п'ють багато чаю протягом усього дня. Ароматний напій подають гостям, домочадцям, колегам з особливою душевністю. Для подачі використовують спеціальні піали. Форма тюльпана дає змогу зберігати високу температуру рідини досить довго.
Напій має обов'язково вирізнятися міцністю і насиченістю, не мати зайвих добавок, таких як молоко, мед, варення. Дозволено використовувати лише листочки м'яти. Весь ритуал може займати кілька годин. Тож не дивно, що для заварки використовується «двоповерховий» чайник. Така конструкція дає змогу зберігати тепло максимально довгий час. Щоб чайна заварка в сухому вигляді зберігала свої властивості, турки використовують спеціальні хитрощі: розміщують продукт у темному і сухому місці. Обов'язковою умовою є відсутність неприємних запахів.
Чому турецькі чайники подвійні?
Двоярусний чайник електричний ARZUM відрізняється від звичних заварників. Найпростіші пристрої нагадують самовари, у яких на верхню конфорку ставлять невеликий заварник. Обидва елементи мають однакове оформлення, тому складають єдине ціле. Сучасні електрочайники подвійні дуже схожі зі звичними нам моделями. Вони відрізняються наявністю верхнього заварника того ж кольору, що й основна конструкція, або він може бути прозорим.
Нижня ємність називається данлик. У неї наливають воду і включають в електромережу. У верхній ємності, яка називається демлик, заварюють листя. Її встановлюють другим ярусом.
Турецький подвійний електрочайник: як користуватися?
Насолодитися справжнім східним напоєм можна, не виходячи з дому. Для приготування справжнього турецького чаю більше не потрібно довго стояти біля плити. Як заварювати чай у подвійному чайнику електричному? Цей пристрій зробить все за вас. Місткий і потужний чайник приготує чайний напій у найкращих східних традиціях.
-
Насамперед, необхідно налити воду в нижній чайник і ввімкнути його кип'ятитися. У верхню ємність насипають подрібнене чайне листя (близько 2 столових ложок). У процесі закипання води заварка почне розігріватися і даруватиме приголомшливі аромати.
-
Після закипання рідини в нижньому ярусі необхідно залити заварку. Вливати воду рекомендовано тонкою цівкою, намагаючись намочити всю заварку. Цей момент є ключовим.
-
Наприкінці потрібно долити воду в нижній чайник і поставити кип'ятитися обидві ємності. Заварювання чаю відбувається при підігріві парою від нижньої ємності. Кришку обов'язково необхідно накрити. Для готування чайного напою знадобиться близько 15 хвилин.
-
Процес кипіння дає змогу подрібненим сухим листочкам у верхній частині конструкції розкриватися. У результаті чай повністю віддає весь смак і аромат, роблячи напій міцним і насиченим.
-
Для перевірки готовності заварки слід відкрити кришку і подивитися на стан чаїнок. Якщо вони опустилися вниз, можна приступати до розливання. Щоб отримати чай, який має безліч корисних властивостей і наділений приголомшливими смаковими якостями, рекомендовано використовувати свіжу заварку. Для подальшого приготування варто заливати свіжу воду.
Заключний етап турецького чаювання: розливання та подавання
Обов'язковою складовою ароматного чайного напою є цукор. Без підсолоджувача неможливо отримати той самий східний смак. Дозувати цукор досить просто, оскільки в Туреччині продукт кусковий і має правильний розмір. У нашій країні підсолоджувач випускається великими кубиками, тому доведеться сипати цукровий пісок вручну. Знадобиться приблизно 2/3 чайної ложки.
У спеціальні стаканчики необхідно налити заварку до «талії», додавши воду з нижнього чайника. У результаті виходить чайний напій із достатньою міцністю і привабливим кольором. Жовтий або коричневий колір свідчить про порушення технології приготування.
Східний чай тонізує, дарує енергію та бадьорість, сприяє зміцненню нервової та серцево-судинної системи. Турецький подвійний чайник електричний дасть змогу приготувати ароматний напій швидко і без клопоту.