Турецька кава − спадщина ЮНЕСКО
З турецької кави готують напій, який користується популярністю в усьому світі. Він відрізняється унікальним міцним, насиченим смаком і незвичайним способом приготування. Роблять такий продукт шляхом дрібного перемелювання сильно обсмаженого зерна арабіки. Крім неймовірного смаку й аромату, кава по-турецьки має вельми багату історію.
Мало хто знає про те, що 2013 року турецьку каву було додано до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Такий на перший погляд скромний усім звичний напій − це частина культури Туреччини і гордість турецького народу.
ЮНЕСКО – це організація, яка опікується питаннями в галузі освіти, науки і культури. З їхньою думкою рахуються більшість країн Європи, тому якщо ЮНЕСКО включила турецьку каву до списку культурної спадщини, значить, цей продукт дійсно відіграє важливу роль для жителів теплої і привітної Туреччини.
Щоб розкрити питання сприйняття цього напою турками, варто прочитати народне прислів'я: «Чашку кави запам'ятають на 40 років». Трактують вислів так: якщо двоє кавують разом, вони запам'ятають цю зустріч на багато років.
Історія турецької кави
Першу каву по-турецьки приготували в середині 16-го століття в Оттоманській імперії. Тоді в країні відкрила свої двері для відвідувачів перша кав'ярня. Заклад швидко завоював популярність серед місцевих жителів і гостей міста. Багатьом припав до смаку ароматний, міцний напій, заварений за незвичайним рецептом.
Існує й інша інформація про походження методу заварювання. Дехто вважає, що першими напій у турці почали заварювати азіатські та африканські караванщики. А оскільки він набув популярності саме в Туреччині, його і почали називати «кава по-турецьки». У ті часи в країні вперше почали використовувати джезву для заварювання кавових зерен.
Особливості заварювання
Хто вміє заварювати каву турецьку, той володіє справжнім чарівним мистецтвом. У цьому випадку важливо підібрати розмір, форму і матеріал, з якого виготовлена джезва. Важливо враховувати кількість персон, для яких заварюють напій.
Велику роль відіграє і якість води − важливо обирати винятково очищену воду без добавок і домішок. Надмірно м'яку воду краще замінити відстояною або фільтрованою.
Потрібно брати найякісніші кавові зерна. Молоти їх необхідно до пудроподібного стану. Перед кожним заварюванням необхідно обсмажувати і подрібнювати нову порцію зерен.
Кава турецька: міцне здоров'я плюс міцна дружба
Жителі Туреччини полюбляють закінчувати прийом їжі чашкою ароматного кавового напою, пити його заведено в колі найближчих і найрідніших людей. Так, під час кавування можна поговорити один з одним, обговорити важливі питання або згадати приємні життєві моменти. Крім культурного моменту, варто згадати і про користь для здоров'я. Напій знижує холестерин, тим самим мінімізує ризик виникнення серйозних серцево-судинних захворювань.
Цікаві факти
Серед найцікавіших фактів про турецьку каву варто згадати такі:
-
Зерна для напою по-турецьки привозять з Африки або Америки. У Туреччині ж їх обсмажують, мелють, фасують.
-
Жителі Туреччини ніколи не називають джезву туркою.
-
Раніше напій готували біля багаття на гарячому піску.
-
Часто кавову гущу після заварювання використовують для ворожіння.
-
Перед сватанням турецька дівчина повинна зварити каву для гостей, продемонструвати свій талант господині.
-
Напій корисний для здоров'я. У ньому зберігаються важливі для організму мікроелементи.
Особливості приготування турецької кави
Найкраща турецька кава – це правильно заварений напій. Традиційний посуд для приготування – це джезва з міді з довгою ручкою. Для однієї порції знадобиться склянка води і дві ложки меленого зерна. Цукор додають одразу в турку. Тим, хто любить солодкий смак, знадобиться 2 чайні ложки цукрового піску, а тим, хто віддає перевагу гіркому присмаку, – 1 чайна ложка. Коли всі інгредієнти змішані, турку ставлять на вогонь і нагрівають до утворення пінки.
Важливо вчасно зняти посуд із вогню, якщо рідина починає швидко підніматися. Так, можна отримати смачний напій із пінкою. Варто зазначити, що пінка є важливою відмінністю турецької кави. Без пінки − це не традиційний напій. Якщо ви хочете насолодитися автентичним смаком, то замовити турецьку каву в Україні можна в магазині Grida. Варто відзначити, що в кафе або в гостях у корінних жителів Туреччини, її обов'язково принесуть зі склянкою холодної води. Така подача дасть змогу «освіжати» рецептори і насолоджуватися кожним ковтком чудового напою.
Для швидкого і комфортного готування вдома або в офісі можна купити електричні кавоварки для кави по-турецьки. При необхідності залишайте заявку онлайн або у нашого менеджера за телефоном.