Кошик
682 відгуків
+38 (068)255-81-81Зателефонувати
+380 (68) 255-81-81
Олександрівська 40, Запоріжжя, Україна
Турецька кава-Чай-Кавоварки-Турки-Чайники-Самовари
Кошик

Турецька кава − спадщина ЮНЕСКО

Турецька кава − спадщина ЮНЕСКО

З турецької кави готують напій, який користується популярністю в усьому світі. Він відрізняється унікальним міцним, насиченим смаком і незвичайним способом приготування. Роблять такий продукт шляхом дрібного перемелювання сильно обсмаженого зерна арабіки. Крім неймовірного смаку й аромату, кава по-турецьки має вельми багату історію.

Мало хто знає про те, що 2013 року турецьку каву було додано до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Такий на перший погляд скромний усім звичний напій − це частина культури Туреччини і гордість турецького народу.

ЮНЕСКО – це організація, яка опікується питаннями в галузі освіти, науки і культури. З їхньою думкою рахуються більшість країн Європи, тому якщо ЮНЕСКО включила турецьку каву до списку культурної спадщини, значить, цей продукт дійсно відіграє важливу роль для жителів теплої і привітної Туреччини.

Щоб розкрити питання сприйняття цього напою турками, варто прочитати народне прислів'я: «Чашку кави запам'ятають на 40 років». Трактують вислів так: якщо двоє кавують разом, вони запам'ятають цю зустріч на багато років.

Історія турецької кави

Першу каву по-турецьки приготували в середині 16-го століття в Оттоманській імперії. Тоді в країні відкрила свої двері для відвідувачів перша кав'ярня. Заклад швидко завоював популярність серед місцевих жителів і гостей міста. Багатьом припав до смаку ароматний, міцний напій, заварений за незвичайним рецептом.

Існує й інша інформація про походження методу заварювання. Дехто вважає, що першими напій у турці почали заварювати азіатські та африканські караванщики. А оскільки він набув популярності саме в Туреччині, його і почали називати «кава по-турецьки». У ті часи в країні вперше почали використовувати джезву для заварювання кавових зерен.

турецька кава спадщина юнеско

Особливості заварювання

Хто вміє заварювати каву турецьку, той володіє справжнім чарівним мистецтвом. У цьому випадку важливо підібрати розмір, форму і матеріал, з якого виготовлена джезва. Важливо враховувати кількість персон, для яких заварюють напій.

Велику роль відіграє і якість води − важливо обирати винятково очищену воду без добавок і домішок. Надмірно м'яку воду краще замінити відстояною або фільтрованою.

Потрібно брати найякісніші кавові зерна. Молоти їх необхідно до пудроподібного стану. Перед кожним заварюванням необхідно обсмажувати і подрібнювати нову порцію зерен.

Кава турецька: міцне здоров'я плюс міцна дружба

Жителі Туреччини полюбляють закінчувати прийом їжі чашкою ароматного кавового напою, пити його заведено в колі найближчих і найрідніших людей. Так, під час кавування можна поговорити один з одним, обговорити важливі питання або згадати приємні життєві моменти. Крім культурного моменту, варто згадати і про користь для здоров'я. Напій знижує холестерин, тим самим мінімізує ризик виникнення серйозних серцево-судинних захворювань.

історія турецької кави

Цікаві факти

Серед найцікавіших фактів про турецьку каву варто згадати такі:

  1. Зерна для напою по-турецьки привозять з Африки або Америки. У Туреччині ж їх обсмажують, мелють, фасують.

  2. Жителі Туреччини ніколи не називають джезву туркою.

  3. Раніше напій готували біля багаття на гарячому піску.

  4. Часто кавову гущу після заварювання використовують для ворожіння.

  5. Перед сватанням турецька дівчина повинна зварити каву для гостей, продемонструвати свій талант господині.

  6. Напій корисний для здоров'я. У ньому зберігаються важливі для організму мікроелементи.

Особливості приготування турецької кави

Найкраща турецька кава – це правильно заварений напій. Традиційний посуд для приготування – це джезва з міді з довгою ручкою. Для однієї порції знадобиться склянка води і дві ложки меленого зерна. Цукор додають одразу в турку. Тим, хто любить солодкий смак, знадобиться 2 чайні ложки цукрового піску, а тим, хто віддає перевагу гіркому присмаку, – 1 чайна ложка. Коли всі інгредієнти змішані, турку ставлять на вогонь і нагрівають до утворення пінки.

Важливо вчасно зняти посуд із вогню, якщо рідина починає швидко підніматися. Так, можна отримати смачний напій із пінкою. Варто зазначити, що пінка є важливою відмінністю турецької кави. Без пінки − це не традиційний напій. Якщо ви хочете насолодитися автентичним смаком, то замовити турецьку каву в Україні можна в магазині Grida. Варто відзначити, що в кафе або в гостях у корінних жителів Туреччини, її обов'язково принесуть зі склянкою холодної води. Така подача дасть змогу «освіжати» рецептори і насолоджуватися кожним ковтком чудового напою.

Для швидкого і комфортного готування вдома або в офісі можна купити електричні кавоварки для кави по-турецьки. При необхідності залишайте заявку онлайн або у нашого менеджера за телефоном.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner