У чому різниця між турецькою кавою та звичайною?
Кава по-турецьки – це традиційний міцний гарячий напій, який подають із солодким частуванням (рахат-лукумом, пахлавою). Століттями нею насолоджувалися в Туреччині та інших країнах Близького Сходу. Своєрідною родзинкою цього виду кави вважається спосіб приготування. Для цього використовують спеціальний посуд – джезву. У результаті напій має унікальний смак і текстуру. Саме вони вигідно виділяють цей продукт на тлі інших видів. Далі ми дізнаємося про історію та культурне значення турецького кавового еліксиру, а також про способи його приготування в домашніх умовах.
Для заварювання кави по-турецьки знадобиться джезва – маленький чайник із міді або латуні, що має довгу ручку. Важливо враховувати, що процес заварювання є дуже повільним. Турку розміщують на плиті та нагрівають до моменту закипання кавової суміші. Потім знімають її з вогню і чекають поки осяде гуща. Тільки після цього можна подавати напій, використовуючи спеціальні чашки для кави по-турецьки. Ще можна скористатися спеціальною турецькою електрокавоваркою – тут усі процеси приготування автоматизовані.
Історія кавового напою
Історія кавових зерен є довгою та захопливою, сягає Османської імперії. Існує легенда, згідно з якою першу чашку кави зварив пастух у горах Ємену. Він помітив, що кози проявляють надзвичайну активність після поїдання плодів певного дерева. Тож пастух вирішив перевірити ефект на собі. Він обсмажив і перемолов зерна, зваривши з отриманої суміші насичений і ароматний кавовий відвар. У результаті напій досить швидко набув популярності серед місцевих жителів.
Через деякий час справжня турецька кава поширилася територією Близького Сходу, ставши невід'ємною частиною соціальної та культурної спадщини регіону. Її подавали в закладах, у яких люди збиралися для приємного проведення часу в колі друзів, а також для ігор у шахи та нарди. Такий різновид кави став символом турецької та близькосхідної культури. Нині ароматний напій шанують у всьому світі.
Чим відрізняється турецька кава від звичайної?
Основною відмінною рисою турецької кави від звичайної є підвищений вміст кофеїну. Тверді ароматні зерна і специфічний процес заварювання роблять напій унікальним для справжніх поціновувачів. Більшість турецьких виробників використовують у виробництві спеціальні натуральні смакові добавки – кардамон, шоколад, мастику, апельсин та інші.
Чому турецьку каву подають із водою?
Подача з водою насамперед виникла як елемент перевірки на наявність отрут, щоб ніхто не отруїв султана. Крім того, існує традиція запивати водою, яка почала своє походження в Греції, після чого поширилася і в Туреччині. Людям дуже сподобалося запивати міцний гарячий напій прохолодною водою через низку причин, актуальних для спекотного та помірного клімату. Також це дає змогу оновити смакові рецептори. Такий ритуал закріпився і в Європі.
Як варити турецьку каву?
Щоб насолодитися улюбленим ароматним напоєм удома, неодмінно знадобиться посуд для приготування кави по-турецьки у вигляді турки з міді або латуні з довгою ручкою. Крім того, вам знадобляться:
-
Кава турецька Selamlique або Kurukahvecі. Вона представлена у вигляді фракцій зерен дуже дрібного помолу. Купити можна в нашому спеціалізованому магазині Grida.
-
Вода. Рекомендованою вважається фільтрована рідина, яка має кращий смак.
-
Цукор. Цей інгредієнт важливий для любителів солодкого, тому ви можете додати підсолоджувач за смаком.
Сам процес приготування кави складається з таких етапів:
-
Наповнити турку холодною водою. Для цього необхідно відміряти рідину чашкою для кожної порції.
-
Додати по чайній ложці мелених зерен на кожну чашку води.
-
Додати цукор за смаком.
-
Помістити турку на плиту. Нагрівати вміст необхідно поступово на повільному вогні. Суміш потрібно час від часу помішувати, і стежити, щоб вона не википіла.
-
Акуратно зняти пінку після нагрівання. Важливо, щоб рідина залишилася в турці.
-
Зняти турку з вогню після закипання.
Напій має кілька хвилин настоятися до моменту осідання гущі. Тільки після цього можна розливати його по чашках. Також у приготуванні часто використовують електрокавоварку для кави по-турецьки, де процес максимально автоматизовано і пінка ніколи не втече.
Особливості турецького кавування
Пити цей різновид кавового напою – набагато більше, ніж просто потягувати каву. Наприклад, у Туреччині частування пропонують гостям на знак гостинності та дружби. Як солодке доповнення можуть виступати рахат-лукум або пахлава.
Сам процес розпивання кави по-турецьки також важливий. Чашку рекомендовано тримати правою рукою, а лівою – підтримувати блюдце. Ароматний напій п'ють дуже повільно, смакуючи. Важливо, щоб осад залишився в чашці. Після кавування можна перевернути посуд догори дном на блюдце. За отриманими візерунками на внутрішньому боці чашки деякі люди пророкують свою долю.