Кошик
586 відгуків
+38 (068)255-81-81Зателефонувати
+380 (68) 255-81-81
Александровская 40, Запоріжжя, Україна
Турецька кава-Чай-Кавоварки-Турки-Чайники-Самовари
Кошик

У чому різниця між турецькою кавою та звичайною?

У чому різниця між турецькою кавою та звичайною?

Кава по-турецьки – це традиційний міцний гарячий напій, який подають із солодким частуванням (рахат-лукумом, пахлавою). Століттями нею насолоджувалися в Туреччині та інших країнах Близького Сходу. Своєрідною родзинкою цього виду кави вважається спосіб приготування. Для цього використовують спеціальний посуд – джезву. У результаті напій має унікальний смак і текстуру. Саме вони вигідно виділяють цей продукт на тлі інших видів. Далі ми дізнаємося про історію та культурне значення турецького кавового еліксиру, а також про способи його приготування в домашніх умовах.

Для заварювання кави по-турецьки знадобиться джезва – маленький чайник із міді або латуні, що має довгу ручку. Важливо враховувати, що процес заварювання є дуже повільним. Турку розміщують на плиті та нагрівають до моменту закипання кавової суміші. Потім знімають її з вогню і чекають поки осяде гуща. Тільки після цього можна подавати напій, використовуючи спеціальні чашки для кави по-турецьки. Ще можна скористатися спеціальною турецькою електрокавоваркою – тут усі процеси приготування автоматизовані.

Історія кавового напою

Історія кавових зерен є довгою та захопливою, сягає Османської імперії. Існує легенда, згідно з якою першу чашку кави зварив пастух у горах Ємену. Він помітив, що кози проявляють надзвичайну активність після поїдання плодів певного дерева. Тож пастух вирішив перевірити ефект на собі. Він обсмажив і перемолов зерна, зваривши з отриманої суміші насичений і ароматний кавовий відвар. У результаті напій досить швидко набув популярності серед місцевих жителів.

Через деякий час справжня турецька кава поширилася територією Близького Сходу, ставши невід'ємною частиною соціальної та культурної спадщини регіону. Її подавали в закладах, у яких люди збиралися для приємного проведення часу в колі друзів, а також для ігор у шахи та нарди. Такий різновид кави став символом турецької та близькосхідної культури. Нині ароматний напій шанують у всьому світі.

Чим відрізняється турецька кава від звичайної?

Основною відмінною рисою турецької кави від звичайної є підвищений вміст кофеїну. Тверді ароматні зерна і специфічний процес заварювання роблять напій унікальним для справжніх поціновувачів. Більшість турецьких виробників використовують у виробництві спеціальні натуральні смакові добавки – кардамон, шоколад, мастику, апельсин та інші.

чим відрізняється турецька кава від звичайної?

Чому турецьку каву подають із водою?

Подача з водою насамперед виникла як елемент перевірки на наявність отрут, щоб ніхто не отруїв султана. Крім того, існує традиція запивати водою, яка почала своє походження в Греції, після чого поширилася і в Туреччині. Людям дуже сподобалося запивати міцний гарячий напій прохолодною водою через низку причин, актуальних для спекотного та помірного клімату. Також це дає змогу оновити смакові рецептори. Такий ритуал закріпився і в Європі.

Як варити турецьку каву?

Щоб насолодитися улюбленим ароматним напоєм удома, неодмінно знадобиться посуд для приготування кави по-турецьки у вигляді турки з міді або латуні з довгою ручкою. Крім того, вам знадобляться:

  1. Кава турецька Selamlique або Kurukahvecі. Вона представлена у вигляді фракцій зерен дуже дрібного помолу. Купити можна в нашому спеціалізованому магазині Grida.

  2. Вода. Рекомендованою вважається фільтрована рідина, яка має кращий смак.

  3. Цукор. Цей інгредієнт важливий для любителів солодкого, тому ви можете додати підсолоджувач за смаком.

Сам процес приготування кави складається з таких етапів:

  1. Наповнити турку холодною водою. Для цього необхідно відміряти рідину чашкою для кожної порції.

  2. Додати по чайній ложці мелених зерен на кожну чашку води.

  3. Додати цукор за смаком.

  4. Помістити турку на плиту. Нагрівати вміст необхідно поступово на повільному вогні. Суміш потрібно час від часу помішувати, і стежити, щоб вона не википіла.

  5. Акуратно зняти пінку після нагрівання. Важливо, щоб рідина залишилася в турці.

  6. Зняти турку з вогню після закипання.

Напій має кілька хвилин настоятися до моменту осідання гущі. Тільки після цього можна розливати його по чашках. Також у приготуванні часто використовують електрокавоварку для кави по-турецьки, де процес максимально автоматизовано і пінка ніколи не втече.

турецька кава особливості

Особливості турецького кавування

Пити цей різновид кавового напою – набагато більше, ніж просто потягувати каву. Наприклад, у Туреччині частування пропонують гостям на знак гостинності та дружби. Як солодке доповнення можуть виступати рахат-лукум або пахлава.

Сам процес розпивання кави по-турецьки також важливий. Чашку рекомендовано тримати правою рукою, а лівою – підтримувати блюдце. Ароматний напій п'ють дуже повільно, смакуючи. Важливо, щоб осад залишився в чашці. Після кавування можна перевернути посуд догори дном на блюдце. За отриманими візерунками на внутрішньому боці чашки деякі люди пророкують свою долю.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner