Кошик
591 відгук
+38 (068)255-81-81Зателефонувати
+380 (68) 255-81-81
Александровская 40, Запоріжжя, Україна
Турецька кава-Чай-Кавоварки-Турки-Чайники-Самовари
Кошик

Що таке турецькі чайники і чому вони подвійні?

Що таке турецькі чайники і чому вони подвійні?

Найпопулярнішим напоєм у Туреччині вже давно вважається чай: за поширеністю він випереджає навіть легендарну турецьку каву. Його п'ють у гостях і вдома, на ділових і дружніх зустрічах, у теплу і холодну пору року. Для приготування напою використовують спеціальний посуд − чайданлик або двоярусний чайник турецький електричний.

Турецька чайна традиція

Оскільки в давнину Великий шовковий шлях проходив через територію Туреччини, місцеві жителі були добре знайомі з чаєм. Особливої популярності напій набув у сорокових роках минулого століття, коли кава сильно подорожчала. Чайний лист стали вирощувати в провінції Різа, а потім побудували фабрику для його обробки.

У Туреччині є свої унікальні способи приготування чаю, а також традиції подачі напою. Турецький чайник вирізняється незвичайною конструкцією, оскільки представляє собою «двоповерховий» посуд, що складається з двох елементів − основи і заварника.

Як називається турецький чайник і які його переваги?

Подвійний чайник для турецького чаю називається çaydanlık (чайданлик). Він дає змогу приготувати міцний і насичений напій, що містить максимум корисних речовин. Основний принцип приготування − це водяна баня, на якій і заварюється чай. При цьому чайну заварку кладуть у верхню посудину − демлик, а воду заливають у нижню − данлик. Коли чайник ставлять на вогонь, у нижньому ярусі закипає вода і чай заварюється на пару.

двойной чайник для турецкого чая

Багатьох цікавить, чому турецькі чайники подвійні. Така конструкція забезпечує наступні переваги:

  1. Дає змогу постійно підтримувати чай гарячим, що особливо важливо під час тривалих чаювань у великій компанії.

  2. Завдяки двоярусній конструкції чайний лист максимально віддає напою цінні речовини, насичує смаком і ароматом, забезпечує гарний колір.

  3. Посуд має ефектний вигляд, особливо, якщо прикрашений колоритними орнаментами.

Як заварювати чай у подвійному чайнику?

Як і в інших країнах, де люблять чай, у Туреччині є свої правила і традиції приготування напою. Перш за все, для чаю по-турецьки необхідно використовувати листову заварку. Деякі поціновувачі спочатку промивають її холодною водою, щоб позбутися пилу. Потім у нижній чайник наливають воду, щоб закип'ятити. Температура кипіння важлива, щоб чайне листя максимально розкрило свій смак.

У верхній демлик поміщають заварку, порівнюючи її кількість з ємністю посуду. Зазвичай засипають дві столові ложки чайного листя. Коли вода закипає, її переливають у верхній заварник, а нижній ярус знову заливають водою і ставлять чайданлик на слабкий вогонь на п'ятнадцять-двадцять хвилин. Дізнатися про те, що чай заварився, допомагають чаїнки, які опускаються на дно.

Існує кілька популярних способів заварювання чаю по-турецьки. Наприклад, можна закип'ятити воду, щоб прогріти парою сухе чайне листя, а потім налити у верхню ємність зовсім небагато рідини, не заповнюючи по вінця. Після цього потрібно налити воду в нижній данлик і закип'ятити. Чайне листя, залите окропом, добре пропарюється, максимально розкриваючи свій смак. Щоб приготувати другу порцію чаю, потрібно вилити рідину, яка залишилася, і налити в чайник свіжої води.

Такий спосіб заварювання дає змогу отримати досить міцний напій, але при необхідності його можна розбавити окропом з нижньої ємності чайданлика. Крім того, у чаю, завареного по-турецьки, виходить гарний бурштиновий відтінок. У такий напій не додають молоко, не кладуть ні лимон, ні цукор. Однак кілька шматочків рафінаду подають разом із чаєм.

Особливості вибору турецького чайника

Де можна купити турецький чайник і як його правильно вибрати? Сьогодні для покупки чайданлика не обов'язково їхати до Туреччини: придбати екзотичний посуд можна в спеціалізованому інтернет-магазині Grida. Широкий асортимент такої продукції дає змогу вибрати потрібну модель відповідно до своїх вподобань.

як називається чайник по-турецьки?

Під час покупки варто звертати увагу на такі характеристики:

  1. Об'єм. Це важливий параметр, який вибирають залежно від призначення виробу − для великої компанії, для кількох людей, для двох або навіть для одного. В асортименті є дуже місткі, середні та зовсім маленькі двоярусні чайники.

  2. Матеріал виготовлення. Залежно від власних уподобань можна вибрати чайданлик з нержавіючої сталі, кераміки, порцеляни або латуні. Також можна придбати емальовані турецькі чайники подвійні.

  3. Тип − у каталозі є варіанти для плити та електричні девайси.

  4. Дизайн. Двоярусна конструкція − не єдина відмінність чайданликів. Вони можуть відрізнятися формою, мати чеканку або розписні візерунки, модернізований дизайн у стилі хай-тек або традиційне східне оформлення.

Найголовніше, щоб чайник добре нагрівався і довгий час підтримував потрібну температуру, оскільки чай по-турецьки обов'язково має залишатися гарячим.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner