Кошик
658 відгуків
+38 (068)255-81-81Зателефонувати
+380 (68) 255-81-81
Олександрівська 40, Запоріжжя, Україна
Турецька кава-Чай-Кавоварки-Турки-Чайники-Самовари
Кошик

Мелена турецька кава чи в зернах: яку обрати?

Мелена турецька кава чи в зернах: яку обрати?

Багато хто вважає традицією розпочинати свій ранок із чашечки ароматного і тонізуючого напою – кави. За бажанням можна використовувати різні добавки: молоко, вершки, сиропи, алкоголь. Сам процес приготування також стає справжнім ритуалом. Однак у споживачів може виникнути питання: який варіант кращий – мелена кава чи в зернах. Важливе значення має склад (моносорт, суміш), оскільки від цього залежать смакові та ароматичні характеристики.

Цікавим нюансом є те, що смак кавових ягід залежить від клімату, ґрунту. Наприклад, у Коста-Ріці сорти мають цитрусові нотки, кава з високогірних плантацій має додаткову солодкість. Являєтеся поціновувачем низької кислотності? Обов'язково зверніть увагу на продукцію із Сальвадору. Якісні та добірні сорти арабіки преміум класу використовують турецькі виробники. Ознайомитися з інформацією про країну зростання можна на упаковці.

Важливі особливості зернової кави

Усі сорти мають різний смак, аромат, насиченість і збалансованість. Найпоширенішими є арабіка та робуста. Виробники пропонують «100% арабіку» і купаж цих двох сортів.

Зернова турецька кава

Важливою перевагою є те, що зернову каву досить складно підробити, додавши низькосортну сировину. Але ймовірність наштовхнутися на підробку, купивши турецьку каву мелену в перевіреному магазині, близька до нуля. Тільки недобросовісні виробники здешевлюють продукцію, додаючи в арабіку робусту і позбавлену смаку ліберику, без зазначення інформації про склад на упаковці. Дешевий продукт можна визначити візуально, оскільки сировина буде неоднорідною.

Турецькі виробники Mehmet Efendi, Kahve Dunyasi, Selamlique, Kurukahveci Nuri Toplar використовують 100% арабіку як у зерновому, так і в меленому фасуванні.

Пакування зернової кави також має свої особливості. Після обсмажування боби не пакують кілька днів. Цей час необхідний для випаровування газу, який при накопиченні може пошкодити пачку.

Перевагою кави в зернах є її хімічний склад. У бобах містяться речовини, які створюють приголомшливий аромат. Під час помелу вони випаровуються. Ці хімічні речовини є летючими, тому для отримання смачного напою важливо готувати його відразу після помелу зерен. Для цього обов'язково потрібно мати під рукою кавомолку. Підійде навіть недорогий прилад, оскільки навіть він здатний досить добре розмелювати сировину.

Мелена кава: ступені помелу, їхні характеристики

Мелена турецька кава ідеально підійде тим, хто хоче за лічені хвилини збадьоритися в ранковий час, не витрачаючи ні секунди на подрібнення зерен. Однак під час вибору такого продукту не треба економити, варто вибирати перевірені турецькі бренди – Mehmet Efendi, Selamlique, Kurukahveci Nuri Toplar, Kahve Dunyasi. У недорогих видах може використовуватися цикорій. Ця добавка має масу корисних властивостей, але до тонізуючого напою вона не має жодного стосунку. Крім того, вартість виробництва цикорію на порядок нижча за виробництво кавових зерен. Рослина псує смак справжнього кавового напою, тому її наявність у складі можна відразу визначити.

Мелена турецька кава

Ступінь подрібнення буває таким:

  1. Тонкий. Підходить для готування в турці, в кавомашині з фільтрами або спеціальній турецькій кавоварці. Для приготування відмінної кави по-турецьки рекомендовано придбати продукт надтонкого помолу.

  2. Середній. Універсальний варіант, який можна готувати, як вам більше подобається. Зернинки заварюються за 5-6 хвилин.

  3. Грубий. Характерною особливістю є досить великі частинки. Для готування таких зерен рекомендовано використовувати кавомашину або поршневу кавоварку. Турку в цьому разі застосовують вкрай рідко.

Час приготування також залежить від розміру частинок. Якщо ж порівнювати із зернами, то напій із меленої кави ви отримаєте набагато швидше. Достатньо лише придбати улюблений продукт і обов'язково пересипати його в банку.

Найкращою є справжня турецька кава в герметичній упаковці, яка не пропускає світло. Як правило, виробники використовують три шари фольги і встановлюють спеціальний клапан для випускання вуглекислого газу. Через нього також споживач зможе насолодитися ароматом продукту.

Яка кава краща: у зернах чи мелена?

Більшість шанувальників тонізуючого напою також хочуть знати, що вигідніше: кава в зернах чи мелена? Вартість продукту – важливий критерій у процесі вибору. Багато в чому все залежить від сорту, помолу та інших чинників. Здебільшого кавові зерна дешевші, оскільки відсутні витрати на додатковий технологічний процес – помел. Зерна реалізуються в упаковках різного розміру, тому при виборі великих розмірів також можна заощадити.

Якщо ви любитель саме напою по-турецьки і не маєте потужної кавомолки, то краще придбати турецьку мелену каву. Адже дуже важливу роль тут відіграє саме ступінь подрібнення.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner