Електросамовар чи електрочайник: у чому основні відмінності?
Раніше, щоб закип'ятити воду в самоварі, його потрібно було розтопити за допомогою вугілля, шишок або деревних трісок. Розпалювання самовара вважалося особливим ритуалом, який потрібно виконувати в позитивному настрої. Вважалося, що інакше він буде сильно диміти, але води не нагріє. Навіть сьогодні такі пристрої нерідко використовують на дачах і в заміських будинках. А міські жителі замислюються, де можна купити самовар електричний, щоб просто увімкнути в розетку й отримати гарячу воду. Для міської квартири це оптимальний варіант − поєднання сучасної техніки і колоритної старовини.
Багато хто сумнівається, що вибрати − самовар чи чайник, і чи є між ними якась різниця, крім ціни та зовнішнього вигляду? Різниця, безумовно, є, і вона проявляється кількома моментами.
Особливості та переваги
Чим відрізняється чайник від самовара? Давайте розглянемо особливості та переваги останнього.
Колоритний дизайн
Електросамовар − це найкраща заміна чайнику, він вважається не тільки символом чаювання, а й домашнього затишку і тепла. Навколо нього збирається вся родина, щоб зігрітися чаєм і душевним теплом у холодні зимові вечори. Він і зараз налаштовує на дружні розмови, створюючи приємну атмосферу в домі.
Сьогодні можна знайти самовари різних дизайнів, включно з ефектними моделями «під старовину», оформленими під латунь або бронзу, розписаними в народному стилі. Колоритні старовинні варіанти підійдуть не для будь-якої кухні, проте на ринку є і цілком сучасні моделі, наприклад, виконані в стилі мінімалізм.
Здатність довго зберігати тепло
Сталевий турецький самовар електричний (або виготовлений з матеріалу з такими властивостями) не доводиться багато разів підігрівати. Завдяки його особливій формі вода набагато довше залишається гарячою. Це дає змогу чаювати великими сім'ями або компаніями, насолоджуючись гарячим ароматним напоєм. Особливо приємно пити чай із самовара на терасі, веранді або навіть балкончику в прохолодні літні вечори. Найголовніше забезпечити доступ до електричної мережі, щоб можна було заварювати окріп.
Зручність використання
Особлива фішка самовара, що вигідно відрізняє його від чайника − краник, за допомогою якого чай можна без зусиль наливати в чашки. Особливо люблять наливати рідину із краника діти: отриманий таким чином напій здається їм дуже смачним − майже чарівним.
На відміну від електросамовара, електричний чайник доводиться нахиляти, щоб налити чай у чашку. При цьому вода може вихлюпуватися. Крім того, набагато простіше відкрити краник самовара, ніж підняти і нахилити повний чайник − це дає можливість розливати чай навіть дітям.
Містка чаша
Сучасні виробники випускають вироби різної ємності, але в більшості моделей чаша має більший об'єм, ніж у чайників. Місткі електросамовари дають змогу закип'ятити до десяти літрів води і забезпечити гарячим чаєм навіть дуже велику компанію, наприклад, однокласників, родичів або колег.
Купуючи великий електросамовар, можна віддати перевагу пристрою з кількома краниками, які дають змогу заварювати по дві-три чашки напою одночасно.
Підігрівання заварки
Вгорі самовара передбачено спеціальне місце для підігрівання заварника. Так ви отримуєте завжди гарячу заварку для тих, хто захоче налити собі добавку чаю.
Зберігання
Турецький електросамовар із заварювальним чайником − справжня прикраса кухні та символ гостинності, тому його часто ставлять на полицю, доповнюючи таким чином інтер'єр. Однак якщо він не підходить до стилю інтер'єру або використовується час від часу, доводиться відводити спеціальне місце для зберігання в коморі або кухонній шафі.
Якщо у вас велика сім'я, і ви постійно збираєтеся разом, часто зустрічаєте гостей або просто хочете створити затишну атмосферу, турецький самовар електричний стане прекрасним варіантом для чаювання. Однак варто подумати, де буде зберігатися пристрій і чи підходить він до інтер'єру, а також якої ємності чаша стане для вас оптимальною.
Як заварювати чай в електричному самоварі?
Заварювати чай в електросамоварі зовсім не складно. Сам процес відбувається так:
-
У заварник, який розміщується зверху, кладуть заварку, а в основну нижню ємність заливають воду.
-
Коли вода в самоварі закипає, верхній заварник наповнюють окропом.
-
У самовар доливають холодну воду і знову нагрівають до закипання.
-
Визначити готовність напою можна за розташуванням чаїнок: коли чай заварюється, вони опускаються на дно. Після цього заварку можна наливати в чашки і розбавляти окропом з основної ємності самовара.
Купити електросамовар або двоярусний електрочайник ви можете в нашому магазині за доступною ціною.