Зелений чи чорний турецький чай: який обрати?
Чай у Туреччині є важливою частиною культурного та соціального життя країни. Чашка ароматного напою без слів розповість про гостинність і дружелюбність господарів. За чаюванням турки проводять тривалий час, обговорюючи з гостями найрізноманітніші теми. Для приготування напою використовують спеціальний посуд – «чайник із двома котлами». У верхній частині вариться міцний чай, який розбавляється водою з нижньої ємності до досягнення бажаної міцності.
Подають найкращий турецький чай у скляних чашках на піддонах. Для приготування використовується чорний або зелений чай, фруктові варіанти. Насичений смак і аромат гарячого напою, а також автентична обстановка дарують масу позитивних емоцій.
Який турецький чай краще вибрати: чорний чи зелений
До основних відмінностей цих чайних різновидів варто віднести такі моменти:
-
технологія обробки;
-
зовнішній вигляд;
-
смак;
-
корисні якості;
-
терміни зберігання.
Крім того, на виготовленні зелених сортів спеціалізуються майстри в Китаї та Японії, чорних – фахівці в Індії, Індонезії та Шрі-Ланці.
Чим відрізняється зелений чай від чорного: важливі нюанси
Багатьох цікавить питання у відмінностях між видами. Перш за все, це особливості роботи з сировинним матеріалом. Після збору чайного листя приступають до процесів сушіння і ферментації.
Чорні сорти мають сильну ферментацію, оскільки листя окислюється до 85%. У результаті чаїнки набувають темного кольору, а напій – бурштиново-червоного відтінку. Для створення пікантних димних ноток чай прогрівають на вогні. Терпкість більш виражена в індійських сортах, у китайських – практично непомітна, у турецьких – яскраво виражені терпкість, аромат і смак.
Ферментація зеленого чаю в деяких випадках досягає 3%, чаїнки мають смарагдово-зелений колір, форму у вигляді голочок, равликів або лез. Зелені сорти високої якості подрібнюють дуже рідко. Настій славиться приємними нотками квітів і трав, а також світлим відтінком. Терпкість проявляється тільки при перетримуванні в процесі заварювання.
Склад і корисні властивості: основні відмінності
Хімічний склад чайного напою є ще однією відмінністю чорних сортів від зелених. Він багато в чому залежить від ступеня окислення. Наприклад, зелений турецький чай багатий на катехіни з потужними антиоксидантними властивостями. У результаті спостерігається ослаблення шкідливого впливу вільних радикалів, оздоровлюється організм, сповільнюються процеси старіння. Максимальну кількість цих речовин містять білі чаї з Піднебесної, трохи менше – зелені чаї, які мають такі корисні властивості:
-
захист печінки при вживанні жирної їжі;
-
підвищення витривалості організму;
-
допомога у зниженні ваги (спільно з дотриманням режиму харчування);
-
поліпшення імунітету;
-
допомога в боротьбі зі стресом.
У ферментованому чорному чаї антиоксидантного ефекту практично немає. Катехіни в процесі окислення перетворюються на теофлавіни, наділяючи чайний напій антибактеріальними і такими корисними властивостями:
-
захист жирових клітин від несприятливого впливу вільних радикалів;
-
уповільнення утворення холестеринових бляшок у судинах;
-
зняття запальних процесів;
-
поліпшення прохідності кровоносних судин;
-
зниження рівня цукру в крові;
-
нормалізація рівня холестерину.
Крім того, теафлавіни сприяють поліпшенню травлення і зміцнюють імунітет.
Способи приготування різних сортів
Вибираючи зелений і чорний чай, порівняння варто доповнити різними способами заварювання кожного різновиду. У європейській культурі заведено напій настоювати, у китайській – готувати короткими проливами, а в турецькій – довго заварювати на пару для максимального розкриття смаку й аромату. Під час заварювання варто враховувати такі нюанси:
-
Не заливати зелені сорти занадто гарячою водою (понад 85 градусів). Окріп руйнує активні речовини, в результаті напій втрачає практично всі корисні властивості.
-
Не перетримувати зелений чай. В іншому разі з'явиться гіркота і терпкість, які суттєво погіршать смак напою.
-
Заливати чорний чай гарячою водою до 98 градусів.
Важливо пити тільки свіжий чайний напій, оскільки вже через кілька годин настій може завдати шкоди здоров'ю.
Правила зберігання
Зелені сорти особливо цінні у свіжому вигляді. Продукт рекомендовано вжити не більше ніж за 6 місяців після покупки. Турецький чорний чай може зберігатися до року. Основними нюансами в процесі зберігання є:
-
використання герметичної упаковки для виключення ймовірності окислення;
-
розміщення в темному місці (потрапляння прямих сонячних променів заборонено);
-
розташування далеко від продуктів і речей із різкими запахами;
-
забезпечення захисту від вологи.
Кожен різновид по-своєму смачний і корисний. Популярний чорний турецький чай і зелений виробляє Caykur. У помірній кількості напої можна вживати без шкоди для здоров'я дорослим і дітям. Обов'язково спробуйте різні варіанти, адже тільки дослідним шляхом можна знайти улюблений.