Кошик
658 відгуків
+38 (068)255-81-81Зателефонувати
+380 (68) 255-81-81
Олександрівська 40, Запоріжжя, Україна
Турецька кава-Чай-Кавоварки-Турки-Чайники-Самовари
Кошик

Зелений чи чорний турецький чай: який обрати?

Зелений чи чорний турецький чай: який обрати?

Чай у Туреччині є важливою частиною культурного та соціального життя країни. Чашка ароматного напою без слів розповість про гостинність і дружелюбність господарів. За чаюванням турки проводять тривалий час, обговорюючи з гостями найрізноманітніші теми. Для приготування напою використовують спеціальний посуд – «чайник із двома котлами». У верхній частині вариться міцний чай, який розбавляється водою з нижньої ємності до досягнення бажаної міцності.

Подають найкращий турецький чай у скляних чашках на піддонах. Для приготування використовується чорний або зелений чай, фруктові варіанти. Насичений смак і аромат гарячого напою, а також автентична обстановка дарують масу позитивних емоцій.

Який турецький чай краще вибрати: чорний чи зелений

До основних відмінностей цих чайних різновидів варто віднести такі моменти:

  • технологія обробки;

  • зовнішній вигляд;

  • смак;

  • корисні якості;

  • терміни зберігання.

Крім того, на виготовленні зелених сортів спеціалізуються майстри в Китаї та Японії, чорних – фахівці в Індії, Індонезії та Шрі-Ланці.

чим відрізняється зелений чай від чорного?

Чим відрізняється зелений чай від чорного: важливі нюанси

Багатьох цікавить питання у відмінностях між видами. Перш за все, це особливості роботи з сировинним матеріалом. Після збору чайного листя приступають до процесів сушіння і ферментації.

Чорні сорти мають сильну ферментацію, оскільки листя окислюється до 85%. У результаті чаїнки набувають темного кольору, а напій – бурштиново-червоного відтінку. Для створення пікантних димних ноток чай прогрівають на вогні. Терпкість більш виражена в індійських сортах, у китайських – практично непомітна, у турецьких – яскраво виражені терпкість, аромат і смак.

Ферментація зеленого чаю в деяких випадках досягає 3%, чаїнки мають смарагдово-зелений колір, форму у вигляді голочок, равликів або лез. Зелені сорти високої якості подрібнюють дуже рідко. Настій славиться приємними нотками квітів і трав, а також світлим відтінком. Терпкість проявляється тільки при перетримуванні в процесі заварювання.

Склад і корисні властивості: основні відмінності

Хімічний склад чайного напою є ще однією відмінністю чорних сортів від зелених. Він багато в чому залежить від ступеня окислення. Наприклад, зелений турецький чай багатий на катехіни з потужними антиоксидантними властивостями. У результаті спостерігається ослаблення шкідливого впливу вільних радикалів, оздоровлюється організм, сповільнюються процеси старіння. Максимальну кількість цих речовин містять білі чаї з Піднебесної, трохи менше – зелені чаї, які мають такі корисні властивості:

  • захист печінки при вживанні жирної їжі;

  • підвищення витривалості організму;

  • допомога у зниженні ваги (спільно з дотриманням режиму харчування);

  • поліпшення імунітету;

  • допомога в боротьбі зі стресом.

який чай краще вибрати: чорний чи зелений?

У ферментованому чорному чаї антиоксидантного ефекту практично немає. Катехіни в процесі окислення перетворюються на теофлавіни, наділяючи чайний напій антибактеріальними і такими корисними властивостями:

  • захист жирових клітин від несприятливого впливу вільних радикалів;

  • уповільнення утворення холестеринових бляшок у судинах;

  • зняття запальних процесів;

  • поліпшення прохідності кровоносних судин;

  • зниження рівня цукру в крові;

  • нормалізація рівня холестерину.

Крім того, теафлавіни сприяють поліпшенню травлення і зміцнюють імунітет.

Способи приготування різних сортів

Вибираючи зелений і чорний чай, порівняння варто доповнити різними способами заварювання кожного різновиду. У європейській культурі заведено напій настоювати, у китайській – готувати короткими проливами, а в турецькій – довго заварювати на пару для максимального розкриття смаку й аромату. Під час заварювання варто враховувати такі нюанси:

  1. Не заливати зелені сорти занадто гарячою водою (понад 85 градусів). Окріп руйнує активні речовини, в результаті напій втрачає практично всі корисні властивості.

  2. Не перетримувати зелений чай. В іншому разі з'явиться гіркота і терпкість, які суттєво погіршать смак напою.

  3. Заливати чорний чай гарячою водою до 98 градусів.

Важливо пити тільки свіжий чайний напій, оскільки вже через кілька годин настій може завдати шкоди здоров'ю.

Правила зберігання

Зелені сорти особливо цінні у свіжому вигляді. Продукт рекомендовано вжити не більше ніж за 6 місяців після покупки. Турецький чорний чай може зберігатися до року. Основними нюансами в процесі зберігання є:

  • використання герметичної упаковки для виключення ймовірності окислення;

  • розміщення в темному місці (потрапляння прямих сонячних променів заборонено);

  • розташування далеко від продуктів і речей із різкими запахами;

  • забезпечення захисту від вологи.

Кожен різновид по-своєму смачний і корисний. Популярний чорний турецький чай і зелений виробляє Caykur. У помірній кількості напої можна вживати без шкоди для здоров'я дорослим і дітям. Обов'язково спробуйте різні варіанти, адже тільки дослідним шляхом можна знайти улюблений.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner